17 Oktober 2024
Jong Domus reageert op de beslissing van het Verzekeringscomité om de terugbetaling voor de telefonische consulten te schrappen.
Er werd al uitgebreid gecommuniceerd door de drie artsensyndicaten, maar ook wij ervaarden de frustratie over dit thema.
Graag delen wij ook de verduidelijking van AADM, gepubliceerd op de website van Domus Medica.
De redenering achter deze maatregel is dubbel: het aantal teleconsulten explodeerde en leidde tot heel hoge kosten voor het RIZIV zonder dat er een duidelijk kader is voor deze teleconsulten.
Er is ook vermoeden van misbruik: een kleine minderheid van de artsen heeft meer dan 1000 consulten per jaar aangerekend, enkelen hebben zelfs de 10.000 overschreden.
De afschaffing diende ook om een sterke overschrijding van de begroting voor het komende jaar te vermijden: de maatregel was dus noodzakelijk om zowel de indexering als de groeinorm te behouden.
Desalniettemin betreuren wij bij Jong Domus enerzijds de maatregel zelf, die geen effectieve en duurzame besparingsmaatregel is en anderzijds de algemene groep huisartsen straft voor het misbruik van een kleine groep.
Wij vrezen - zoals vele collega’s ons terecht lieten weten - dat het ontmoedigen van telefonische consulten zal leiden tot meer fysieke consulten die vermeden hadden kunnen worden (bv. in kader van laboresultaten, eenvoudige luchtweginfecties e.d.)
De vraag rijst dan ook of er geen stijging zal zijn van (de kosten ten gevolge van) fysieke consultaties. Ook de werkdruk en patiëntenstops zouden hierdoor nog kunnen toenemen.
Vele huisartsen gebruikten deze telefonische consulten om tijdsefficiënt te werken en patiënten regelmatig te kunnen opvolgen.
Zij kunnen er ook niets aan doen dat het kader en de regelgeving voor telefonische consulten niet duidelijk is.
Nu de COVID-pandemie toch al enige tijd achter ons ligt, had dit kader vroeger moeten uitgewerkt worden.
Bovendien devalueert deze maatregel het prestatiesysteem. De 3 huidige systemen bestaan naast elkaar, maar deze maatregel treft artsen binnen het prestatiesysteem
De begrijpelijke verontwaardiging volgt ook uit het feit dat huisartsen die de laatste jaren hard gewerkt hebben om flexibel te zijn en telefonisch te werken, nu verrast worden door een maatregel die zij niet konden voorzien.
Opnieuw blijkt er een groot gebrek aan transparantie tussen de huisartsen in het werkveld en de besluitvorming in de RIZIV-organen.
Er is meer nood aan tijdige en bondige informatie over deze thema’s.
Tegelijk moedigen we onze collega’s ook aan om de berichtgeving van hun artsensyndicaat te volgen waar die aanwezig is.
Er werd een petitie door collega dr. Geysenbergh opgesteld en gedeeld met grote respons.
Hoewel het lijkt dat de beslissing vaststaat, hopen wij dat de petitie ook een sterk signaal gaat geven aan het RIZIV.
Collega’s die de vraag ondersteunen kunnen op eigen initiatief mee ondertekenen via deze link.
Zelf willen wij aanvullen: