Arbeidsongeschiktheid: een groot probleem - maak het niet nog groter!

Er gebeurde de laatste tijd veel voor huisartsen… 

 
De afgelopen weken kwam er voor veel collega’s verontrustend nieuws in de medische en algemene pers. Een nota uit de regeringsvorming die aanstuurt op het bestraffen van (huis)artsen die te lange arbeidsongeschiktheids voorschrijven, het afschaffen van de terugbetaling voor telefonische consulten, de verontrustende trends in arbeidsongeschiktheid van middellange en lange duur bij bepaalde groepen met tot slot ook het mislukken van de goedkeuring van de begroting voor de gezondheidszorg.  

Het wordt soms moeilijk om door het bos de bomen nog te zien en te blijven werken aan een efficiëntere huisartsgeneeskunde waarin nuttige zorg en werkvreugde een plaats hebben.  

Bij ziekteverzuim wordt nog teveel alleen naar de huisarts gekeken 

Nu het duidelijk wordt hoe problematisch het huidige ziekteverzuim en hoe overbelast de eerstelijnszorg is, moeten we als huisartsen een krachtig signaal uitsturen dat de schuld en verantwoordelijkheid hiervoor bij artsen leggen contraproductief is. Prioritair is een goede werkcultuur, empowerment van werknemers en een betere samenwerking tussen arbeidsartsen, huisartsen en andere zorgverleners.  

Jeroen van den Brandt (Huisarts, voorzitter Domus Medica) en onze collega Laurens De Boeck (Huisarts, Jong Domus) schreven een opiniestuk in De Standaard over dit probleem. U vindt het eveneens op de website van Domus Medica

 
En wat met het attest bij ziekteverzuim van korte duur? Weg ermee! 

Laurens bleef trouwens de afgelopen maanden onvermoeibaar doorijveren voor het afschaffen van het ziekteattest van korte duur.  

Zo werkte hij aan een onderbouwing voor het herbekijken en afschaffen van het ziekteattest voor korte duur (tot 3 dagen) bij eenvoudige en zelflimiterende (luchtweg)infecties. Uit de beschikbare gegevens blijkt dat een ziekteattest niet per se zou leiden tot minder kort ziekteverzuim en dat ziekteverzuim veel meer samenhangt met factoren gelinkt aan de werknemer en de werksituatie zelf.  

Deontologisch gezien is het ook niet correct dat de huisarts hier als controlefunctie zou optreden.  

Hij – en Jong Domus met hem – pleit dan ook voor een grondig overleg met de sociale partners. De Orde der Artsen moet ook zijn standpunt hierover herzien.  

Natuurlijk moet de impact van een afschaffing grondig geëvalueerd worden.  

 

Laurens lanceerde in samenwerking met Jong Domus een pamflet en een petitie hiertoe. Wij verspreidden een eerste oproep in onze vorige nieuwsbrief. Intussen pikten ook de huisartsenkringen en media het initiatief op. We kunnen dus niet anders dan opnieuw dit enthousiasme mee aanwakkeren!  

 

Graag roepen wij jullie op deze te ondertekenen en te delen met collega (huis)artsen. Twijfel je nog of meer nood aan info? Neem het pamflet door!  

 

Petitie: https://forms.gle/DA7MJLws1t8Jvu6y7  

Pamflet: https://drive.google.com/file/d/1571EK3iSGQJrs8bUXhCupTopo9ZmshIj/view

Alle Nieuwsberichten